Fiber i fokus - Med ljusets hastighet mot en ljus framtid

Världen rör sig allt snabbare. Internet härskar och allt ska ske fortare än kvickt. Nätet packas fullt med online tjänster som kräver allt högre kapacitet och anslutningarna ska vara bättre, snabbare och pålitligare.

Just därför står optisk fiber i fokus hos JNT, säger JNT:s fiberexpert Peter Björkström, som hävdar att fiber onekligen tar hem guldet i snabb och stabil kommunikation av datatrafik.

Med ljusets hastighet mot en ljus framtid

-    I en optisk fiberkabel färdas all information med ljussignaler och ingenting färdas ju snabbare än ljuset, så undan går det, påpekar Björkström.
Med en fiberanslutning kan du till exempel surfa på webben, titta på TV, spela dataspel och tala i telefon med samma anslutning, och allt på en och samma gång. De stabila fibersignalerna förvrängs inte i första taget, säger Björkström, och dessutom förblir anslutningens hastighet konstant.

Enligt Jakobstadsbon och spelentusiasten Victor Scheffers är fibern guld värd tack vare den korta PING-tiden. En kort PING-tid medför att tiden från att du ger ett kommando, till att servern svarar är extremt kort, vilket är A och O för spelare världen över. Scheffers bor nu för första gången i en lägenhet med fiberanslutning.

Fibern underlättar vardagen

-    Spelandet går som en dröm, hävdar Scheffers. Downloading och streaming av film går också som på räls, fortsätter Scheffers. Borta är olyckshjulet som snurrar förtvivlat på skärmen och bilder som hackar. Nu är det bara att luta sig tillbaka och njuta. No more wheel of doom, säger en lättad Scheffers.
Som en välkommen bonus kan fibern underlätta vardagen då åskan hägrar, påpekar fiberexperten Peter Björkström. Med en fiberanslutning är man betydligt bättre skyddad mot åsknedslag eftersom fibern inte leder ström, förklarar Björkström. Däremot rekommenderas alltid att man drar ut apparater som är kopplade till elnätet när åskan går.

JNT har länge jobbat med att utveckla ett fibernät som når ut till alla, från städernas betongstrukturer till landsbygdens åkeromringade trähus. Bostads- och villaområden i hela Österbotten har förenats med JNT:s fibervärld och utvecklingsarbetet fortsätter. JNT hjälper dig med installation och användning av fibern, från början till slut och personlig service prioriteras högt.

Ytterligare information: www.jnt.fi