Vad i all världen behöver man en gigas förbindelse till?

Ännu för några år sedan såldes 24 Mbit/s bredbandsanslutningen som en supersnabb förbindelse. Denna erbjöd en så snabb och bra ”ping” som möjligt specifikt till familjer, i vilka det spelades online. Mycket har hänt sedan dess och nu får man en 42 gånger snabbare gigas förbindelse (1000 Mbit/s) för samma pris.

Behovet av snabba förbindelser har ökat väsentligt i flera familjer.

Varför behöver vi supersnabba förbindelser idag?

Streamingtjänsterna blir allt mer populära

Det har skett en ändring i hur vi tittar på tv. Programmen ses då det passar en själv, antingen via applikationerna på smart-tv:n eller mobilen. De unga ser redan fler program via mobilen än via den traditionella tv:n. En del tv-innehåll och idrottsevenemang kan endast ses i streamingtjänsterna och innehållen publiceras allt oftare med bättre Ultra HD/4K -bildkvalité än förr. Det innebär att det lätt rekommenderas en hastighet på 100 Mbit/s för att tittandet ska vara störningsfritt.

E-sport och spelande online

E-sporten, dvs. tävlingsspelandet på dator eller konsol, växer stadigt. År 2017 hade e-sporten redan globalt över 380 miljoner följare och internationellt hade över 160 idrottsföreningar grundat ett eget e-sportslag. Vare sig du är ett gamingproffs eller en nybörjare i spelvärlden, är det klart att en snabb förbindelse är din livlina. Speciellt om en turneringsvinst på tusentals euro står på spel.

I denna video delar gamingproffset Jere Alanen sin åsikt om förbindelsens roll i spelandet. 

Våra hem blir smarthem, delvis redan med tvång

Termerna smarthem och IoT lyfts ofta fram och det med en orsak. Vare sig vi vill eller ej, går vi mot en värld där vårt hem blir smartare. Termerna syftar på apparater som ansluts till nätet hemma. Dessa apparater styrs antingen automatiskt eller manuellt, exempelvis med hjälp av en applikation på smarttelefonen.

Förutom smart-tv:n, mobilapparaterna, spelkonsolen och datorerna kan redan även luftkonditioneringen, dörrarnas låssystem, hemmets uppvärmning, belysning, nöjeselektronik och hushållsapparater använda sig av nätanslutningen. Redan nu har den typiska familjen 9–15 apparater anslutna till nätet.

Tillsvidare säljs hushållsapparater som fungerar utan en nätanslutning, men exempelvis Samsung har meddelat att det under 2020 kommer finnas en nätanslutning i alla företagets hushållsapparater. Riktningen är alltså klar, förr eller senare kommer vi att ansluta även tvättmaskinen till nätet.


Avslutningsvis

Vi föreställer oss en situation, där William är med i en seriös CS: GO-spelturnering, Maja ser på en 4K-serie på Netflix, pappa Peter jobbar på distans och mamma Susanna sitter i vardagsrumssoffan och kockar med hjälp av en surfplatta, samtidigt som hon justerar hemmets belysning via talstyrningen på smarthögtalaren.

Det uppenbara exemplet skrevs med ett leende på läpparna, men återspeglar i alla fall delvis många familjers vardag nu eller i framtiden. Således är till och med en 1000 Mbit/s förbindelsehastighet alldeles rimlig. Och om ni tror att detta är den så kallade topphastigheten för fiber, så avslutar jag min artikel med ett gammalt, finskt talesätt: ”detta är inte mer än de första tonerna” (fritt översatt, fi. ”Ei tämä oo vasta ku alakusoittoa”).

Kontakta fiberleverantören på ditt område för mer information om supersnabba förbindelser!


Den finska originaltexten är skriven av Jussi Eerikäinen, projektchef, 029 707 0611, jussi.eerikainen@lounea.fi