Kunnat houkuttelevat varmojen yhteyksien avulla asumaan ja yrittämään
Nopeat ja vakaat valokuituyhteydet ovat Urjalan kunnanjohtajalle elinvoimatekijä ja lupaus maantieteellisestä tasa-arvosta.
Urjalan kunta oli jo pitkään haaveillut valokuidusta. Kunnanjohtaja Hannu Maijala joutui myymään ei-oota yrityksille, jotka valittivat, etteivät pysty huonojen nettiyhteyksien vuoksi edes lähettämään suurempia tiedostoja, vaan homma piti hoitaa perinteisellä postilla. Neuvotteluja operaattoreiden kanssa käytiin, mutta suurimmat toimijat eivät olleet kiinnostuneita ottamaan urakkaa hoitaakseen.
Sekä asukkaat että yritykset kaipasivat varmoja yhteyksiä, jotka toimivat myös sateella, tuulella ja ukkosella. Myös vapaa-ajan asukkaat olivat toivoneet parempia yhteyksiä, jotta etätöiden teko helpottuisi, Maijala kertoo.
Lopulta Urjala teki vuoden 2017 syksyllä valokuidun hankkimisesta avoimen kilpailutuksen, jonka kautta Lounea valittiin verkon toteuttajaksi.
Lounean uusien alueiden toiminnasta vastaava Aki Linnakoski kertoo, että verkon rakentaminen Urjalan alueelle oli mahdollista, koska kunta tuli mukaan hankkeeseen olemalla osa rakennettavaa infrastruktuuria.
Näin verkkoa pystyttiin myymään yksityisille asukkaille ja yrityksille kysynnän mukaan, Linnakoski kertoo.
Aina tasavarma nopeus
Valokuituyhteys päihittää mobiiliverkkoyhteydet ja vanhat ADSL-verkot niin nopeudessa kuin varmuudessa. Valokuituyhteyden nopeus ei riipu muiden käyttäjien määrästä, vaan toisin kuin mobiililaajakaistoilla, niiden nopeus on aina tasalaatuisesti sama.
Teleoperaattorit saattavat mainostaa satamegaista yhteyttä, mutta todellisuudessa tällaisen liittymän vaihteluväli saattaa olla 5–80 megatavua. Valokuidun kautta tuleva 25 megan yhteys on 25 megatavua, Linnakoski sanoo.
Nopein Lounean myymä yhteys on tällä hetkellä 1000 megatavua, mutta 25 megatavun perusyhteys riittää monille.
Linnakosken mukaan mobiililiittymän nopeus saattaa riittää tavalliseen verkkosurffailuun, mutta sen rajat tulevat vastaan sitä nopeammin, mitä enemmän kodissa on netinkäyttäjiä tai esimerkiksi halua katsella suoratoistopalveluja. Tulevaisuudessa moni peruspalvelukin saattaa hoitua kätevimmin netin välityksellä.
Vaikka haluamme pitää myös fyysiset palvelut kunnassa, sote-uudistus voi viedä osan palveluista kauemmas. Siksikin on hyvä, että yhteydet pelaavat. Esimerkiksi osa yksin asuvan vanhuksen hoitoa voi tulevaisuudessa tapahtua netin välityksellä, Maijala sanoo.
Kunnan kilpailuvaltti
Maijalalle hyvät tietoliikenneyhteydet ovat selvä etu, kun kilpaillaan vetovoimasta muiden kuntien kanssa. “Peruspalveluiden pitää olla meillä kunnossa, jopa paremmat, kuin isoilla kaupungeilla. Hyvät palvelut hidastavat väen vähenemistä, ja houkuttelevat uusia asukkaita.”
Kiinteistön valokuituyhteys voi olla kilpailuvaltti myös sen omistajalle mahdollisessa myyntitilanteessa.
Ostajakunta laajenee heti, kun kiinteistössä on valokuituyhteys. Lisäksi liittymishinta on vain pieni kulu, kun sen suhteuttaa vaikkapa koko omakotitalon rakentamiskustannuksiin. Valokuidun kautta on myös mahdollista saada kiinteistöön kaapeli-TV, joka on antenniin verrattuna huoltovapaa ja häiriötön., Linnakoski kertoo.
Urjalassa ollaankin oltu tyytyväisiä niin hankkeen toteutukseen kuin myös sen kustannuksiin.
Olemme olleet todella tyytyväisiä Lounean toimintatapaan. Kaivuut on saatu nopeasti kiinni, eikä yrityksille ole koitunut niistä suurta haittaa. Myös asukkailta on tullut viestiä, että Lounean hintataso on ollut kohtuullinen, ja erilaisia maksuvaihtoehtoja on kiitelty, Maijala kertoo.
Haluatko päästä valokuituonnellisten joukkoon?
Postinumerohaulla voit nopeasti tarkistaa, tarjoaako Finnet-ryhmän toimittajat alueellesi kuitua.