Valokuidulla saavutat etätyön hyödyt

Sami-Luoma-aho muutti perheensä kanssa takaisin kotiseudulleen Luoma-aholle 2009. Tätä ennen Sami opiskeli Tampereella ohjelmistoalaa ja teki töitä konsulttiyrityksessä. Vaimo oli pienten lasten kanssa kotona. Sitten tuli mahdollisuus muuttaa takaisin Alajärvelle, sillä rakenteilla olevalla omakotitaloalueella Luoma-aholla oli vapaana omakotitalo.

– Vaimoni on aina viihtynyt Alajärvellä, ja kun hän ei ollut sillä hetkellä työelämässä, valinta oli helppo. Mutta jos JAPOn Kuitua ei olisi tällöin ollut saatavilla uudelle asuinalueelle, ei muutto olisi toteutunut. Onneksi kiinteistölle oli toteutettu JAPOn valokuituvalmius, joten tarvitsi vain tilata liittymä, jota on myös vuosien varrella päivitetty, hän kertoo.

Työtiimi ympäri Suomea

Sami suunnittelee työkseen erilaisia tietojärjestelmiä ja niiden integraatioita. Työnantajan pääkonttori sijaitsee Helsingissä.

– Työssäni osallistun usein etäpalavereihin, joissa käytämme jaettua työpöytää, joka on nähtävillä kaikkien tiimin jäsenten näytöillä eri puolilla Suomea. Myös puhe kulkee dataverkon yli. Tämä vaatii kaistaleveydeltä paljon, käytössäni on JAPO Kuitu 300/10 liittymä tällä hetkellä, ja se riittää hienosti eikä puhekaan pätki.

Sami tekee täyttä toimistopäivää kotona. Verkkopalavereissa puheen laatu täytyy olla aina erinomainen, sillä muuten kommunikaatio ei toimi ja projektit hidastuvat.

– Usein liikuttelemme myös suuria tiedostoja, joten netin täytyy olla nopea. Yhtiömme myyjiltä olen saanut viestiä, että yhä useammin myös asiakkaat haluavat käydä verkkoneuvotteluita. Matkustukseen tuhrautuva aika halutaan käyttää johonkin hyödyllisempään.

Myös kodin muut laitteet verkossa

Kuusihenkisen perheen muutkin jäsenet hyödyntävät nopeaa valokuituverkkoa. Kuusi kännykkää, pari tablettia, kaikkien omat tietokoneet tai kannettavat sekä televisio ovat päivittäin verkon varassa.

– Perheen teini-ikäiset pojat eivät ole koskaan valittaneet, että iskällä on huippunopea yhteys, mies vitsailee. Varsinkin verkkopelit vaativat pientä latenssia (viivettä), johon mobiiliverkko ei tällä hetkellä yleensä pysty.

Nykypäivän laitteet ja kasvava tietomäärä asettavat verkolle valtavia vaatimuksia. Valokuitu pystyy vastaamaan näihin.

– Jos esimerkiksi on hankkinut 4K-television ja siihen Watsonin tai Netflixin, haukkaa palvelu kaistaa yllättävän paljon. Mobiiliverkko ei siinä kohtaa enää riitä. En usko, että mobiiliverkko tulee koskaan täysin syrjäyttämään kiinteää valokuitua, vaikka mobiilikin jatkuvasti menee eteenpäin, mies toteaa.

Lisätietoja Japo - Tieto, koneet ja yhteydet: www.japo.fi